бг | en

Q&A

Задължен ли съм от закона да имам сключен договор с ПРОФОН, когато използвам музика?

Ако излъчвате/използвате музикални звукозаписи или видеозаписи публично (в търговски обект, в медия или чрез препредаване), вие сте законово задължен да имате сключен договор за уредени сродни права с ПРОФОН.

Каква сума трябва да плащам на месец, когато използвам музика?

Размерът на сумата зависи от типа използване на музика, както и от индивидуалните параметри на съответния бизнес. Вижте тарифите на ПРОФОН за медии, публично изпълнение и препредаване.

Защо трябва да имам договор и с ПРОФОН, и с Музикаутор?

ПРОФОН представлява продуцентите и артистите-изпълнители. Музикаутор представлява композиторите, текстописците и авторите на аранжименти.

Какво се случва с парите, които плащам?

Събраните суми се разпределят и изплащат на членовете и нечленовете на ПРОФОН - продуценти и артисти-изпълнители, чиято музика е била използвана.

В търговския си обект пускам радио/телевизия. Защо трябва да сключа договор за публично изпълнение?

Това е необходимо, тъй като става въпрос за две различни използвания на музиката - излъчване по радио/телевизия и публично изпълнение. За публично изпълнение на музика се счита всяко излъчване на аудио- и видеозаписи, независимо от източника – CD/DVD, цифрова, кабелна и сателитна телевизия, интернет и/или радио на място, компютър или специално създадена фонова музика или програма.

Какъв музикален каталог представлява ПРОФОН?

ПРОФОН управлява най-големия музикален каталог у нас, като представлява 90 % от българския и световен музикален репертоар, включително и звукозаписите на трите мейджър музикални компании в световен мащаб (Universal Music Group, Sony Music Entertainment и Warner Music Group), наред с над 30 000 независими чуждестранни лейбъли, както и репертоара на над 180 от най-изявените български изпълнители, групи, музикални компании и продуцентски къщи.

Как се разпределят събраните възнаграждения?

ПРОФОН разпределя събраните възнаграждения по възможно най-софистицирания, модерен и справедлив начин, максимално близък към реалното използване на музика (на принципа per track/per second). Това се осъществява чрез сложна информационна система, която предоставя изключително подробна и добре структурирана информация за разпределените средства по източници, брой ротации, движение на собствеността върху правата и други важни реквизити, които гарантират прозрачността на разпределението.

За кои територии важи договорът с ПРОФОН?

ПРОФОН сключва договори за уреждане на сродните права при използването на музика за територията на България. Когато става въпрос за публично изпълнение на музика (хотел, ресторант, търговски център) или за регионална/местна медия -  договорът важи единствено за конкретния обект/регион.

   |   1 / 1   |